Govhack

Το Govhack είναι ένα Κέντρο Καινοτομίας για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό στη Δημόσια Διοίκηση, το οποίο επιδιώκει τη δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας για την ενίσχυση και προώθηση της τεχνογνωσίας και νέων καλών πρακτικών ψηφιακής διακυβέρνησης με στόχο τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σκοπός

Σκοπός του Govhack είναι η υποστήριξη των επιχειρήσεων – μελών του και συνεργαζόμενων φορέων σε ζητήματα ψηφιακού μετασχηματισμού για τη δημόσια διοίκηση (govtech), με βασικό στόχο να παρέχει τους κατάλληλους πόρους που θα τους επιτρέψουν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες του κλάδου, σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.

Δράσεις
  • Διοργάνωση εκδηλώσεων και εργαστηρίων για την ανάπτυξη του govtech.
  • Διοργάνωση επιμορφωτικών δράσεων κατάρτισης για στελέχη του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
  • Διοργάνωση διαγωνισμών καινοτομίας για την υποστήριξη του οικοσυστήματος καινοτομίας στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης και την ανάδειξη καινοτόμων λύσεων.
  • Στήριξη ερευνητικής ανάπτυξης προϊόντων με την μορφή πλατφορμών middleware ως λογισμικό που παρέχει κοινές υπηρεσίες και δυνατότητες σε εφαρμογές εκτός αυτών που προσφέρει το λειτουργικό σύστημα, πάνω στις οποίες τα μέλη του Κέντρου Ικανοτήτων θα μπορούν να χτίσουν τελικά προϊόντα σε παραγωγική λειτουργία προς διάθεση στην αγορά.  Οι middleware πλατφόρμες σε πιλοτική λειτουργία θα αντιμετωπίζουν διαχείριση δεδομένων, υπηρεσίες εφαρμογών, τα μηνύματα, τον έλεγχο ταυτότητας και τη διαχείριση API ενώ θα ενσωματώνουν αναδυόμενες τεχνολογίες όπως ΑΙ, Blockchain,  ΙοΤ, machine learning, VR.
  • Δυνατότητα πρακτικής άσκησης και κατάρτισης σε τελειόφοιτους και νέους επαγγελματίες του οικοσυστήματος καινοτομίας πάνω στην ανάπτυξη λύσεων ψηφιακής διακυβέρνησης.

Τεχνολογικοί πυλώνες

Υπηρεσίες Govhack
1. Εκπαιδευτικές δράσεις κατάρτισης: Ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων σε στελέχη του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα
  • Εργαστήρια και σεμινάρια επιχειρηματικότητας σε ταχύρυθμα υβριδικά προγράμματα επιτόπιας και εξ αποστάσεως κατάρτισης.
  • Πρακτική άσκηση για επαγγελματική κατάρτιση νέων τελειόφοιτων και επαγγελματιών (συνολικά 20 θέσεων κατά την διάρκεια υλοποίησης του έργου).
2. Internal και external Innovation

Διοργάνωση εργαστηρίων, opendays, bootcamps, hackathons και επιταχυντών καινοτομίας με χρήση πλατφορμών.

3. Πιλοτικές υλοποιήσεις ψηφιακών εργαλείων μικρής και μεσαίας κλίμακας

Ανάπτυξη εφαρμογών και πλατφορμών (open data portal, developers portal, sandboxes).

4. Ανάπτυξη οικοσυστήματος καινοτομίας govtech και δικτύωση
  • Υποστήριξη συνεργειών και συνεργασιών μεταξύ των μελών του Κέντρου, του ευρύτερου οικοσυστήματος καινοτομίας, των ΜΜΕ και των νεοφυών επιχειρήσεων, της δημόσιας διοίκησης και των φορέων έρευνας. 
  • Ενίσχυση της ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των συμμετόχων του οικοσυστήματος και φορέων καινοτομίας του εξωτερικού. 
  • Προώθηση της εξωστρέφειας των φορέων και μεταφορά καλών πρακτικών από το διεθνές οικοσύστημα govtech.
5. Υποστήριξη στην ανάπτυξη έργων και εξεύρεση χρηματοδότησης

Οι υπηρεσίες θα προσφέρονται στα μέλη του Κέντρου Ικανοτήτων, στο οικοσύστημα καινοτομίας, στις ΜΜΕ και startups, που αναπτύσσουν τεχνολογικές λύσεις δημοσίου συμφέροντος, και τον ευρύτερο κλάδο του govtech, καθώς επίσης και σε δημόσιους φορείς και στελέχη του δημοσίου τομέα για την ενίσχυση της ψηφιακής τους κατάρτισης και του ψηφιακού μετασχηματισμού της δημόσιας διοίκησης. Παρακάτω αναλύονται μεθοδολογικές πτυχές των προσφερόμενων υπηρεσιών.